Samenvatting tweede deel van de MDC2019

Inmiddels zijn alle teamleden weer thuis, Brutus met het karretje en het Blauwe Schatje zijn ook weer gearriveerd. Rest ons alleen nog een terugblik op de laatste 4 etappes van de Morocco Desert Challenge:

MDC2019 etappe 8

De laatste etappe is traditioneel korter dan de andere etappes, maar onderschat hem niet! De angel zit in de staart… Alles is nog steeds mogelijk.
Men rijdt naar het noorden langs het spoor, welke diverse keren gekruist wordt. Het is weer een pure WRC track door de velden en pampa’s van Noord-Marokko. Deze etappe vereist uiterste concentratie voor de rijder en de navigator vanwege de moeilijke navigatie met de vele CAP koers wijzigingen. Uiteindelijke wacht bij de finish de glorie en champagne voor de winnaars, maar niet alleen de winnaars worden uitbundig onthaald, iedere deelnemer die de finishlijn passeert wordt feestelijk onthaalt.

Dat de angel in de staart zit blijkt voor een aantal teams. Gelukkig niet voor ons team. Zij zijn na een zeer snelle rit zonder mankementen gefinisht en hebben hun doel wederom behaald: niet onder de startnummer (517) eindigen! Chapeau mannen! Top gedaan!

MDC2019 etappe 7

In etappe 7 de laatste duinen van deze rally en dan ook wel hele pittige duinen voor de dappere rijders. Men begint met de noord-zuid kruising van Marokko’s hoogste duinen, Erg Chebbi. Vanaf hier verandert de CAP koers naar het noorden en rijdt men via een lange en zeer zanderige pad naar de vlaktes van de Hamada, dicht bij Algerijnse grens. Hier verandert de track en wordt het steeds rotsachtiger. Na een stuk asfalt gaat men verder op de grindpaden van het Plateau de Rekkam. Prachtige vlaktes en valleien, pure WRC en stuifplezier van start tot finish!

Na de onfortuinlijke 6e etappe met de schade aan de cabine ophanging hebben onze mannen in het bivak weer geweldig werk geleverd om de cabine en zijn ophanging weer raceklaar te krijgen. Toppers zijn het! Het feit dat we het laatste deel van de etappe over het asfalt hebben gereden, plus het missen van waypoints, heeft veel straftijd opgeleverd. Maar al heel veel deelnemers hebben problemen gehad en dan blijkt dat we nog steeds een beetje zicht hebben op ons eerste doel en dat is niet lager eindigen dan ons startnummer. Dat is 17 en we staan daar dicht bij. Hoeveel precies is nog niet duidelijk. We zijn overigens het enige truckteam zonder lekke banden!!

“Vandaag weer heerlijk door de duinen gereden! We hebben wel zo’n 50 auto’s en 7 trucks ingehaald! Ook nog heel even vast gestaan maar wat hulp gehad van lokalen bij het scheppen!” Kortom weer een prima etappe! Op naar de laatste. Nog 1 keer knallen!

MDC2019 etappe 6

Etappe 6 is een klassieke woestijnetappe met zo’n beetje van alles. De eerste helft van de etappe bestaat uit technische delen, een kloof en verschillende passages in lange zanderig rivierbeddingen. Na het brandstofpunt rijdt men over vlaktes in een adembenemend, voortdurend veranderend landschap.
Voor de liefhebbers van duinen wordt het een topdag met 4 grote duinenpartijen. Een kleintje om op te warmen, de oranje duinen van Erg Ouzina, de witte duinen van Erg Znaigi en de gele duinen van Erg Chebbi. Deze etappe heeft alles, goed navigeren, technisch rijden en surfen over de duinen.

Echter hebben onze mannen deze etappe helaas niet uit kunnen rijden doordat zij achter op Smink gereden zijn. Kapotte cabinesteunen zorgden er voor dat het niet veilig was om verder te gaan. Helaas, ze waren juist zo mooi op weg…

MDC2019 etappe 5

Wederom een ​​prachtige dag met een enorme verscheidenheid aan landschappen en mooi navigatie. Geen stenen vandaag, maar veel zandpaden. De duinen komen er aan. Vanaf CP2 wordt het nog spectaculairder. Ten zuiden van Mhamid, betreed je een fascinerende maan landschap dat maar weinigen van ons eerder hebben gezien. Het laatste deel van de dag, tussen Mhamid en Zagora, is een mix van duinen, snelle zandweggetjes, rotsachtige paden in de heuvels, een palmplantage en een paar kleine dorpjes. Respecteer de snelheidslimietzones van 30 en 50 km/u.

Veel teams hebben het zwaar gehad tijdens deze etappe. Ons team is weer zonder technische mankementen terug in het bivak gekomen. Hebben even door een zandstorm stil moeten staan omdat men geen hand voor ogen zag. Ook zijn zij één van de weinigen die op de track nog geen lekke band heeft gehad…

MDC2019 etappe 3

Het parcours bestaat voornamelijk uit alles wat Marokko te bieden heeft, behalve duinen. Men doorkruist en volgt rivierbedingen waar men niet voluit kan rijden. Ook mooie (zout)vlaktes zullen de deelnemers tegenkomen waar zij het gaspedaal flink in kunnen trappen. Ook stukken met veel stenen en keien komen de teams tegen. Niet plezierig om door heen te rijden. Maar daarna zullen zij hele mooie valleien doorkruisen met zanderige paden.

De mannen hadden een topdag. Zonder problemen hebben zij het bivak weer bereikt.

MDC2019 etappe 4

De vierde etappe is er één voor de echte grote jongens! Navigeren en een track op hoog niveau! Waar men nog rustig zal beginnen in rivierbeddingen, liggen de uitdagingen in het klimmen van de heuvels met spannende afdalingen. De koersdirecteur heeft een route gevonden welke nog nooit voor een rally gebruikt is.

Het is stoffig, stenig en men komt ook nog fesh-fesh tegen.

Midden in de etappe, betreed men de militaire zone met zijn vele checkpoints. Er volgt een track met veel hobbels en dit gaat door tot na de brandstofstop. De track wordt dan wat meer zanderig dan steenachtig. De snelste voertuigen zullen de voertuigen met de beste veringen en schokdempers zijn. Ook het navigeren zal erg uitdagend zijn. In het laatste deel van de etappe wordt wat vloeiender met kronkelende paden in de heuvels en een lange, mooie vallei die puur rijplezier zal bieden. Wanneer men het asfalt zal oversteken wacht er een interessante verrassing op de deelnemers. Deelnemers die hier voor het donker zijn, hebben hier hun voordeel. Kortom: een lange, moeilijke dag vol met uitdagingen op het gebied van autorijden en navigeren.

Bericht vanuit het bivak: ‘De mannen zijn weer binnen en de kofferbak is wederom dicht gebleven.’ Deze etappe is weer zonder problemen voltooid.

 

MDC2019 etappe 2

De tweede etappe is zeker een beproeving op de kracht van het motorvoertuig. Inhalen wordt geen probleem, er is ruimte zat in het ‘niet-van-deze-wereld’ landschap. Navigeren zal pittig zijn, je moet alert zijn op de genoemde gevaren in het roadbook. Voor je het weet ben je er…

Waar veel teams te kampen hadden met lekke banden, reden Aad, Harry en Marco deze etappe zonder problemen uit.

 

MDC2019 etappe 1

Een traditioneel  start op “Plage Blanche” met 25 km vlak op het ongerepte strand. De route gaat verder over de kliffen, met een spectaculaire uitzicht op de Atlantische Oceaan voor zo’n 20 km. Via kronkelende, zanderige WRC-sporen dwars door heuvels en valleien richting Tan Tan Plage. Na de eerste CP komt men in het gebied dat bekend staat als de “Marokkaanse Sahara”. Dat is het zeker niet bekend om zijn natuurlijke schoonheid, maar zo leuk om te rijden vanwege het ontbreken van stenen en zijn vele bochtige en zanderige tracks. Het tweede deel het eerste gedeelte zal ook een uitdaging zijn voor de navigator. Omdat het gebied kilometers ver verwijderd is, zijn de tracks moeilijk te zien, dit zal de top deelnemers een extra uitdaging geven.

Na een voorspoedig start kregen de mannen halverwege de etappe een paar technische problemen die ze provisorisch hebben moeten oplossen om in ieder geval door te kunnen rijden naar het bivak. Aad vertelde dat dit voorzichtige rijden veel tijd heeft gekost en ook het navigeren was erg lastig. Er waren sowieso veel truckteams met problemen.

Ze hebben de etappe uitgereden en zijn heel laat in het bivak gearriveerd.

 

Live Tracking

Volg op onze live timing/tracking pagina waar zij zitten op het parcours.

Nu bijgewerkt voor de Africa Eco Race

Africa Eco Race

Sponsors

VVRS in aktie voor

Dakar

Morocco Desert Ch.