PERSBERICHT | Finish in Dakar is ultieme doel voor Van Velsen Rally Sport

Afgelopen zaterdag heeft Van Velsen Rally Sport in Stompwijk het team en de voertuigen gepresenteerd waarmee ze in januari gaan deelnemen aan de zwaarste rally van Afrika; De Africa Eco Race. Onder grote belangstelling werd vol trots de rallytruck, de nieuwe eigen assistentietruck, en de teamleden gepresenteerd waarmee men na een rally van twee weken door West-Afrika, op 14 januari hoopt te finishen in Dakar, Senegal.

Het team had besloten om komend jaar te kiezen voor deelname de Africa Eco Race. “Het was voor mij heel moeilijk om een keuze te maken tussen de “Le Dakar” rally in Zuid- Amerika, waar ik de afgelopen twee jaar succesvol aan heb deelgenomen en de Afrika Eco Race die voor mij qua route, avontuur maar zeker de finish bij ‘Lac Rose’, -het roze mee-r, het originele Parijs-Dakar gevoel oproept.” Vertelt teameigenaar en coureur Aad van Velsen.

De afgelopen maanden is er heel hard gewerkt om alles klaar te maken voor deze nieuwe uitdaging. “We zijn er trots op dat we alle rally’s de finish hebben gehaald en ons iedere keer hebben kunnen verbeteren.” vertelt Aad “maar onze rallytruck heeft daardoor wel flink op z’n donder gehad en we hebben daarom besloten om vrijwel de gehele truck te demonteren en waar nodig met nieuwe of gereviseerde onderdelen weer op te bouwen want de Afrika Eco Race is een serieuze uitdaging en vraagt om een goeie voorbereiding.”

Belangrijkste aanwinst voor het team is de assistentietruck die, mede dankzij de hulp van een aantal sponsoren, het team de gelegenheid geeft zo compleet mogelijk aan de start te verschijnen.
“Tijdens de diverse rally’s hebben wij dankbaar gebruik kunnen maken van ingehuurd assistentievoertuigen en materiaal. Maar ik probeer iedere rally weer een stap vooruit te komen en voor een optimale deelname is een eigen assistentietruck essentieel.” De truck is volledig naar eigen inzicht ontwikkeld. “We begonnen letterlijk met een leeg vel papier waarop we een indeling zijn gaan bedenken. Onze ervaringen met andere assistentietrucks hebben we goed kunnen gebruiken om tot een efficiënte indeling te komen. Daar gaan we met elkaar in de rally zeker van profiteren!”

Er gaan 7 teamleden mee in de rally. Zes daarvan zijn al mee geweest in april tijdens de Morocco Desert Challenge. Emiel Megens zal tijdens de rally de plaats in gaan nemen van Gerard van Veenendaal. Emiel heeft al tien jaar ervaring in de rallytruck wereld. Hij is geruime tijd monteur geweest bij Ginaf Rally Power en heeft onder andere als rally monteur in de truck gezeten van Jan Lammers. “Emiel is een hele goeie monteur met veel kennis en ervaring en we hebben samen nog gewerkt bij Ginaf Rally Power. Gerard kan helaas niet mee in de komende rally, maar is zeker nog wel teamlid en werkt waar hij kan ook nog gewoon mee. Ik ben erg blij dat Emiel zijn plaats wil innemen in de rallytruck.” De ervaren Jos Schotanus zal opnieuw de navigator zijn in de rallytruck. Verder bestaat het team uit de monteurs Arie Verhagen, Stefan van Veenendaal en Michel van Velsen en teammanager Rachel Rietveld.

De Africa Eco Race viert haar tiende editie en brengt het team terug naar de oorspronkelijke route van de Dakar rally in Afrika en die precies 40 jaar geleden voor het eerst is verreden. De rally start op 31 december in Monaco en de eerste echte wedstrijdetappe is op 2 januari in Marokko. Na een aantal etappes in Marokko gaat men door het indrukwekkende Mauritanië en is de finish op 14 januari aan het roze meer in Dakar, Senegal.
Het team is op zondag 5 november aanwezig op de RTL Dakar pre-proloog in Valkenswaard, waar iedereen van harte welkom is om een bezoek te brengen aan het team en de spectaculaire demonstraties van de deelnemers.

PERSBERICHT | Van Velsen Rally Sport kiest komend jaar voor Dakar

Stompwijk 18 augustus 2017 – Januari 2018 staat het Stompwijkse Van Velsen Rally Sport Team met de rallytruck aan de start van de Afrika Eco Race, deze rally keert terug naar de oorspronkelijk Parijs-Dakar route door Marokko, Mauritanië en Senegal. De Africa Eco Race belooft veel serieuze en avontuurlijke uitdagingen met een finish bij het legendarische ‘Lac Rose’ in Dakar, Senegal. Onder de bevestigde truckdeelnemers zit ook tweevoudig Dakarwinnaar Gerard de Rooy.

“Het was voor mij heel moeilijk om een keuze te maken tussen de “Le Dakar” rally in Zuid- Amerika, waar ik de afgelopen twee jaar succesvol aan heb deelgenomen en de Afrika Eco Race die voor mij qua route, avontuur maar zeker de finish bij ‘Lac Rose’, het roze meer, het originele Parijs-Dakar gevoel oproept.” Vertelt teameigenaar en coureur Aad van Velsen. “Wat een belangrijke rol heeft gespeeld bij mijn keuze is de verantwoordelijkheid die ik, als eigenaar van een transportbedrijf, heb. Ik vind het belangrijk dat mijn rally ambities en de tijd die dat kost niet ten koste mogen gaan van mijn bedrijf en mijn personeel. Le Dakar in Zuid-Amerika start komend jaar op 6 januari en finisht op 20 januari. Inclusief reistijd komt het er op neer dat ik vier weken niet aan de zaak ben en dat is te lang.”
Na elke rally heeft de truck onderhoud nodig, de terugkomst van ‘Le Dakar’ en de start van de Morocco Desert Challenge (een rally van acht dagen die in april in Marokko word gereden) ligt, voor ons team, te dicht bij elkaar. Een eventuele tweede deelname aan deze rally zou er dan sowieso voor het team niet inzitten.

De Afrika Eco Race beleeft komend jaar de tiende editie, met een organisatie die in handen is van Dakar legenden Jean Louis Schlesser, Rene Metge en Hubert Auriol hebben wij alle vertrouwen in ellenlange en loodzware etappes voorzien van veel duinen en zand, pittige navigatie en avontuurlijke bivakken. 31 December staat de truck aan de showstart in Monaco vandaar varen alle deelnemers inclusief voertuigen naar Marokko om op 2 januari de eerste etappe te starten. De finish met prijsuitreiking staat gepland in Dakar op 14 januari.

De waarde en het impact van deze rally is ook bij de media niet ongemerkt gebleven. Onder andere RTL7 gaat er vol voor en zal tijdens de rally dagelijks verslag uitbrengen op televisie, net zoals men dat gewend is bij Le Dakar.

Tot slot sluit Aad niet uit dat hij in de toekomst ooit nog eens gaat deelnemen aan ‘Le Dakar’. “Ik kijk met heel veel voldoening terug op mijn deelnames aan ‘Le Dakar’ en ben trost op de medailles. De organisator, ASO, heeft er absoluut alles aan gedaan om de rally zo uitdagend mogelijk te maken en hebben altijd getracht om onvoorziene omstandigheden zo goed mogelijk op te lossen. Ik zou graag nog een keer door de enorme duinen van Peru willen rijden en de uitdagende duinen van Fiambala, maar eerst gaan we ons nu voorbereiden op de Afrika Eco Race die net zo zwaar en uitdagend zal zijn als ‘Le Dakar’ en daar verheugt het hele team zich op!”

MDC2017 Gefinisht

Ze zijn gefinisht! Aad, Jos en Gerard hebben zojuist de laatste etappe afgerond in de Morocco Desert Challenge!

 

MDC2017 6e etappe

Na een lange rit voor de assistentie, kwamen we in een bivak wat totaal afgesloten van de hele wereld was qua communicatie. Dit werd veroorzaakt door de hevige onweersbui van de dag ervoor.

De 6e etappe was etappe met veel snelle stukken. Maar ook met veel stenen en gaten. Ondanks een harde klap in een groot gat, gingen de mannen heel goed!

MDC2017 5e etappe

De vijfde dag van de Morocco Desert Challenge was voor Aad volgens zijn eigen zeggen zijn allerbeste.
Lang bleef het onduidelijk of er überhaupt wel gestart zou gaan worden. De zandstorm zorgde ervoor dat de helicopter niet kon opstijgen. Dit is een vereiste omdat zij het snelt aanwezig kunnen zijn bij een calamiteit.
Maar in de loop van de ochtend kwam het verlossende woord. Er wordt gestart vanaf Checkpoint 1 en de eerste 25 km duinen worden niet gereden.
Wij zijn met onze “persauto” vooruit gereden naar de start en daarbij werd Rob uitstekend genavigeerd door Anouska. Aad startte midden in het veld van deelnemende auto’s en trucks en voelde zich vanaf moment 1 goed in z’n vel en de samenwerking met Gerard en navigator Jos ging super!
Tot onze complete verrassing kwam Aad al snel als vijfde truck binnen en bleek uiteindelijk zijn allerbeste resultaat te hebben gehaald door in het dagklassement als vierde (!) te zijn geëindigd. Een terechte vreugde ontlading bij binnenkomst en een verdient biertje maakte het feestje compleet.

 

MDC2017 4e etappe

De vierde dag door de duinen. De zandstormen spelen een dominante rol tijdens de vierde etappe en de aankomst bij Merzouga, normaal gesproken een idilische locatie tegen de woestijn aan, was gehuld in een muur van zand.
Aad grijpt deze rally aan om meer ervaring te krijgen in de duinen en vandaag hebben Aad, Jos en Gerard de de kans hiervoor gekregen. Tegelijkertijd hebben zij vandaag meerdere mensen geholpen en ook het Rainbowtruckteam van Gerrit van Werven op hun beurt weer recht gezet. Een mooie wederdienst. Mathieu van hun team had er beelden van gemaakt. Gerrit kon in ieder geval ook zijn weg vervolgen.
Ondanks alle warmte zweet en zand zorgt Nicoline ervoor dat de overalls behoorlijk fris blijlven met behulp van een unieke verfrissende en bacteriën dodende spray: Bam. Het is letterlijk volgens Aad een verademing.

 

 

MDC2017 2e etappe

Hier dan alsnog het verslag van dag 2.
We doen nog steeds mee!
We hebben geen internet gehad en dus geen kans gehad om jullie op de hoogte te brengen van de stand van zaken.
Maar de tweede dag was een snelle etappe die Aad, Jos en Gerard prima hebben gereden!
We ontmoeten de mannen voor vertrek en laten even zien hoe iedereen na nacht doorhalen zich klaarmaakt voor vertrek.
Aan het einde van de dag blijken de mannen een hele goeie etappe te hebben gereden! veel mensen ingehaald! In het nieuwe bivak worden we verwelkomt door een stevige zandstorm en 40 graden!
In de avond maakt de wind plaats voor een enorme hoeveelheid vliegende insecten die da aanwezigheid van de lampen wel waarderen. Wij waarderen het wat minder…
Aad is tevreden en blij dat hij goed kan meekomen in het veld. De banden hebben flink op hun donder gekregen en ook aan de truck is weer een hoop werk waar de bikkels Arie, Stefan en Michel zich weer vol overgave op storten. Op naar dag 3.

 

 

MDC2017 3e etappe

Door de slechte internetverbinding houden jullie het verslag van de tweede dag nog even tegoed.
Maar dag drie was voor de mannen anders gelopen dan gehoopt. Maar ze kunnen wel door!!!
Al vrij snel in de etappe belanden de mannen op hun zijkant in de duinen en door de positie hoe ze liggen moeten ze over hun dak worden rechtgetrokken en dan kunnen ze weer op hun wielen worden gezet dankzij de geweldige hulp van het Rainbowtruckteam! Het is warm daar, zon 40 graden en dat is een extra handicap. Maar ze kunnen door, en bereiken op eigen kracht het bivak waar ze bemoedigend worden verwelkomt door Tim Coronel. als wedstrijdleider Hans Becx de truck heeft goedgekeurd om door te mogen gaan en het frame van het zeil niet meer is te repareren mogen ze verder. Michel, Arie en Stefan en ook Gerard halen weer de hele nacht door (bikkels!!!) en weten de truck klaar te krijgen voor de start. We gaan dus door! Op naar Merzouga. Met dank aan Roeland Voerman voor de beelden.

 

 

MDC2017 1e etappe

De eerste etappe zit er op! En wat voor één! Strand en stenen, stenen en stenen en ervaar de mannen in de cabine!
Het bleek een behoorlijke aanslag op mens en machine.
De rallystart op Plage Blanche was een indrukwekkende ervaring waarbij de trucks per twee tegelijk starten. Daarna was het 25km plankgas over het mistige strand waarna het parcours veranderde in een stenenrit. Aad, Jos en Gerard arriveerden pas na middernacht in het Bivak en hadden meer dan drie uur sleutelwerk gehad, door lekke banden, stuurstang en brandstofsysteem. Ze hebben op de piste veel kunnen oplossen om in ieder geval op eigen kracht de finish te halen. Ze waren echter niet de enige en zodoende was er de hele nacht nog voldoende werk in het bivak.
Maar we hebben een geweldige ploeg mensen die ervoor zorgen dat al het werk in ee
n gezellige en gemotiveerde sfeer wordt uitgevoerd.
Op naar de tweede etappe.

 

 

Laatste punjes in Agadir

De laatste dag in Agadir en iedereen is nog druk bezig om de laatste puntjes op de I te zetten en er bij sommige teams worden nog drastische ingrepen gedaan zoals bijvoorbeeld een motorwissel. Aad is even gaan buurten bij Tim Coronel en die is bezig met het routeboek voor de eerste dag. Deze middag maken we zelf eten in het bivak en het broodje kip was heerlijk! Alle deelnemers kregen nog een laatste briefing van Gert over de rally en we sluiten de dag af met de laatste proefrit van Aad, Jos en Gerard. Alles is goed en we kunnen beginnen!

Live Tracking

Volg op onze live timing/tracking pagina waar zij zitten op het parcours.

Africa Eco Race

Sponsors

Bestel nu uw eigen item

VVRS in aktie voor

Dakar

2017 - Argentinië - Bolivia - Paraguay Dakar 2017 - De route

Morocco Desert Ch.