AER2020 12e etappe De Lac Rose etappe

19 januari 2020:
De 12e etappe: ST LOUIS / DAKAR: 292 km
Assistentie : 291 km
Verbinding: St Louis / Niokhob: 230 km
SpeciaStage: Niokhob / Lac Rose: 22 km

Verbinding naar bivak: Lac Rose / Dakar: 40 kmHet is zover: Vandaag is de laatste 12e etappe van de Africa Eco Race.
De route is legendarisch. Zoals al werd gedaan in de oorspronkelijke Dakar Rally in Afrika. Voordat de SpecialStage van maar 22 km kan beginnen hebben we een laatste verbinding van 230 km naar Niokhob, een vissersdorp aan de rand van de Atlantische Oceaan, dicht bij Dakar. Daar wordt de traditionele startrij op het strand gegeven. Een uniek moment en de laatste kans om alle paardenkrachten los te laten om te proberen de eerste te zijn in deze legendarische Lac Rose etappe.

 

Verslag

 

Foto’s

 

#AfricaEcoRace #AER2020 #TheRaceToDakar #DAKAR #AfricaRace

AER2020 11e etappe De laatste in Mauritanië en dan naar Senegal

18 januari 2020:
De 11e etappe: IDINI / ST LOUIS: 474 km
Assistentie : 304 km
Verbinding: 2 km
SpeciaStage: Idini / Teverit: 187 km
Verbinding naar bivak: Teverit / St Louis: 285 km

AER2020 11e etappe De laatste in Mauritanië en dan naar Senegal
De laatste 11e etappe in Mauritanië met een SpecialStage van 187 km zal relatief snel zijn met enkele duinovergangen maar zullen wel tot het eind gefocust moeten blijven. Daarna met lange wegverbinding de grens over naar St Louis het bivak in Senegal.

Verslag

Vandaag de laatste keer het bivak opbouwen voor onze assistentieteam. Morgen slapen ze lekker in een hotel. Daar zullen ze inmiddels wel naar uitkijken… Een lekkere douche en een gewoon bed.

Foto’s

#AfricaEcoRace #AER2020 #TheRaceToDakar #DAKAR #AfricaRace

AER2020 10e etappe De langste SpecialStage 500 km

De 10e etappe: TIDJIKJA / IDINI: 601 km
Assistentie : 0 km
Verbinding: Tidjikja / El Kouaz: 77 km
SpeciaStage: El Kouaz / Aoulegat: 500 km
Verbinding naar bivak: El Kouaz / Idini: 23 km

De 10e etappe is er een met de langste SpecialStage, 500 km, van deze Africa Eco Race rally. De landschappen zullen opnieuw adembenemend zijn met z’n 90% aan zand. Het zal weer flink ploeteren worden en de navigatie zal essentieel zijn, en het zal noodzakelijk zijn om waakzaam te zijn en het verloop van het routeboek te volgen om niet op een verkeerde route te komen.

Verslag

De cabincrew is inmiddels weer in het bivak. Vanaf 250km is de etappe geneutraliseerd omdat er veel motorrijders in de problemen waren gekomen. Nog geen foto’s van de track ontvangen, maar wel deze sprekende foto’s bij de neutralisatie.
Onze mannen hebben onderweg nog wel een koelwater lekkage moeten oplossen en tot 2x toe hebben zij de scheppen moeten gebruiken om weer verder te kunnen komen.

Etappe 10 is anders verlopen dan verwacht. Halverwege is de etappe geneutraliseerd omdat er heel veel motorrijder medische assistentie nodig had. De veiligheid van de andere coureurs kon niet worden gewaarborgd vandaar de beslissing om te neutraliseren.

 

Foto’s

#AfricaEcoRace #AER2020 #TheRaceToDakar #DAKAR #AfricaRace

AER2020 9e etappe Rondje om de zandduin

16 januari 2020
De 9e etappe: TIDJIKJA / TIDJIKJA: 469 km
Assistentie : 0 km
Verbinding: Tidjikja / Nimlane: 27 km
SpeciaStage: Nimlane / Nimlane: 415 km
Verbinding naar bivak: NImlane / Tidjikja: 27 km

Vandaag in de 9e etappe blijft het bivak in Tidjikja. De assistentie mag dus blijven staan. Niet dat zij nu lekker achterover kunnen hangen want nu is er tijd om Brutus eens lekker te verwennen. Het Blauwe Schatje mag een rondje rijden van een SpecialStage van 415 km. Die route heeft ook wel alles in zich wat je maar op kan noemen. Dit wordt dus zwaar.

 

Verslag

Iedere dag gaat Rachel met Marco mee naar de briefing. Met de rustdag loopt Rachel mee om het roadbook op te halen en legt Marco uit hoe hij het roadbook inkleurt. Normaal gesproken doet hij dit altijd zelf, maar gisteravond waren Aad, Marco en Michel heel erg laat in het bivak. Gelukkig kon Rachel naar de briefing en het roadbook ophalen zodat zij alvast kon beginnen met inkleuren!

On the road met op de achtergrond Henk Wijngaard… ‘en dan moet ik even denken aan mijn vrouw die op mijn wacht’.
Niet alleen de teamleden zijn bikkels. Ook het thuisfront moet het even zonder partner rooien. Dames en heer, nog even volhouden! Finish is coming!

Foto’s

#AfricaEcoRace #AER2020 #TheRaceToDakar #DAKAR #AfricaRace

http://vanvelsenrallysport.nl/

https://www.facebook.com/vanVelsenRallySport/

AER2020 8e etappe Een onbereden track naar Tidjikja

15 januari 2020:
De 8e etappe: AIDZIDINE / TIDJIKJA: 450 km
Assistentie : 389 km
Verbinding: 3 km
SpeciaStage: Aidzidine / Tidjikja: 429 km
Verbinding naar bivak: Tidjikja / Bivouac: 18 km

De start van deze zeer mooie 8e etappe is volledig nieuw met zandsporen tot de Tifoujar-pas, vervolgens met een zeer stenig ondergrond tot het dorp Maaden. Dan komt de afdaling in de witte vallei met aan het einde een relatief moeilijke doorgang van duinen. De SpecialStage van 429 km gaat dan verder via verschillende droge rivierbeddingen naar de pas van Elnouk. Vanaf daar zal het een gedeelte zijn dat nog nooit eerder door de Rally is gebruikt, deels off-track door prachtige landschappen. Tot het einde zal het relatief een hardere ondergrond zijn maar navigatie zal erg moeilijk zijn vanwege de afwezigheid van sporen omdat niemand ooit in deze sector heeft gereden.

 

Verslag

Etappe 8 was een zware voor onze cabincrew.
Ze zijn vannacht om 2 uur binnen gekomen, en hadden 1x vast gestaan. Daarna Noel Essers overeind getrokken. Toen gingen ze over een duin heen en brak er een aandrijfas rechts voor dus trok de auto naar rechts richting een gat maar gelukkig kon Aad de auto nog een soort van tegen een andere duin aan zetten anders lagen ze op de kant. Na veel scheppen en proberen (ze wisten nog niet dat de as gebroken was) had Noel ze iets los getrokken en hebben ze het aandrijf asje gedemonteerd en daarna op een vlak stuk de nieuwe gemonteerd. De laatste 175 km waaronder ook duinen in het donker gereden.

Hier nog een bericht vanuit het bivak voordat ze binnen waren. De assistentie staat klaar in het bivak, maar de rallytruck laat op zich wachten. Hij heeft lang stil gestaan op de track. Waarschijnlijk met pech of hulp verlenen bij een ander team. Er is geen medische assistentie aangevraagd.

Het was flink buffelen voor Rob, Arie, Bart en Rachel, maar ze hebben het weer geflikt!!! 💪🏻
De truck was na een zeer zware etappe pas om 1.00 uur (lokale tijd) in het bivak.
Op dit moment is de truck weer onderweg!

Foto’s

#AfricaEcoRace #AER2020 #TheRaceToDakar #DAKAR #AfricaRace 

AER2020 7e etappe een marathon etappe van bivak naar bivak

14 januari 2020:
De 7e etappe: CHAMI / AIDZIDINE: 478 km
Assistentie : 646 km
Verbinding: 0 km start uit bivak Chami
SpeciaStage: Chami / Aidzidine: 478 km
Verbinding naar bivak: 0 km aankomst in bivak Aidzizine

Deze SpecialStage begint vanaf het bivak van Chami en komt direct aan bij het bivak Aidzidine, een dorp gelegen tussen Akjoujt en Atar, aan de voet van de bergen. Dus helemaal geen verbinding route. Het bijzondere van deze 6e etappe is dat het bijna volledig off-track is en daarom pure navigatie bevat zonder een bestaande route. De 1e helft van de etappe zal worden gevarieerd met duinen en kamelengras. De 2e helft van de route bestaat uit zand en kleine steentjes en daarna echt serieuze duinovergangen.

Verslag

En ook etappe 7 is weer goed verlopen. Met een aantal deelnemers op de hielen, was het voor Aad hard werken om ze voor te blijven. De communicatie in Mauritanië is zeer beperkt en daardoor hebben wij helaas geen videoverslag.

Foto’s

PERSTBERICHT 13-01-2020 Van Velsen Rally Sport nog steeds onderweg in de Africa Eco Race

Zondag 12 januari, rustdag in de Africa Eco Race. Inmiddels zijn er 5 zware etappes in Marokko verreden. Tijdens deze etappes krijgt het materiaal te maken met flinke klappen en bonken door de gaten en kuilen op de tracks.

Toch heeft ons team zich goed door de etappes heen weten te slaan. “In 2019 hebben wij twee rally’s gereden. In januari de Africa Eco Race en in april de Morocco Desert Challenge. De tweede rally hebben we gereden om nog meer snelheid te krijgen op dit soort tracks. Het werpt nu al zijn vruchten af. Ik ben wel als 3e gestart, maar ik had al ingecalculeerd dat als we tijdens de rustdag op positie 6 staan, we het goed hebben gedaan” vertelt Aad.

In de tweede helft van de rally komen de zandduinen van Mauritanië. “Hier wil ik mijn slag slaan”, aldus Aad. “Dit zijn mijn favoriete etappes. De duinen, daar is onze truck voor gebouwd. Ik houd van de uitdagende duinen. Waar andere truckteams het net niet halen, komen wij dankzij de kracht van onze Blauwe Schatje toch boven op de top. Dan hoor ik onze truck brommen en snorren. Het zijn zware etappes voor de truck, maar hij is echt heel sterk”.

Alle etappes zijn zwaar voor het materiaal. Waar het in Marokko om snelheid gaat, gaat het in Mauritanië om de kracht. In de duinen komt het er heel nauw op aan. Het losse zand vergt veel behendigheid van de coureur, maar ook van de monteur. De monteur moet voornamelijk de motortemperatuur en bandenspanning in de gaten houden. Het is belangrijk goed samen te werken in de cabine.

“Het zand lijkt soms wel bakmeel. Daar kom je met harde banden echt niet doorheen. Dan moeten we de banden aflaten lopen. Kom je hier vast te staan, dan wordt het scheppen.” Aldus Michel. “Het is voor mij het eerste jaar in de rallytruck. Ik moet hier nog wel aan wennen, maar gelukkig heeft Marco vorig jaar op mijn stoeltje gezeten. Marco navigeert dit jaar en hij geeft mij af en toe tips”.

Iedere nacht wordt de rallytruck technisch gecontroleerd en waar nodig gerepareerd. Soms valt de schade van de etappe mee en is het alleen regulier onderhoud. Maar als er iets gerepareerd moet worden, dan gebeurt dat meteen. Soms moeten de monteurs de nacht doorhalen om de truck op tijd af te hebben. En de volgende dag volgt er weer een verbindingsroute naar het volgende bivak gereden. “Wanneer er grote reparaties zijn, dan beginnen Michel en Bart ook met sleutelen. Op een gegeven moment moet Bart stoppen met sleutelen omdat hij de volgende dag met Brutus (de assistentietruck) moet rijden. Hij moet natuurlijk wel fit genoeg blijven om ons veilig naar het volgende bivak te brengen. Dit houd ik goed in de gaten. Als ik niks zeg, gaat hij gewoon door.” Aldus Rachel. “Michel zal dan op een gegeven moment ook moeten stoppen want ook hij moet de volgende dag weer aan de bak. Arie, Rob en ik gaan door tot de truck echt klaar is voor de etappe. Ik ben geen monteur, maar ik kan de mannen wel ondersteunen. Aangeven wat ze nodig hebben of onderdelen schoonmaken zodat ze weer gebruikt kunnen worden. We hebben het weleens gehad dat we net klaar waren en de truck weer gestart moest worden voor de volgende start. Dit geeft dan  toch echt wel een kick dat we dit met elkaar weer gefixed hebben.”

Het is nu rustdag. Het bivak is opgebouwd aan het strand van Dakhla. Dat hebben ze goed voor elkaar denk je dan. Maar denk maar niet dat ons team in een strandstoeltje zit te genieten van het zonnetje. In het rallywereldje leest men geen ‘rustdag’, maar zij lezen ‘klusdag’. Tijdens de rustdag wordt al het materiaal weer flink onder handen genomen. Groot onderhoud wordt er gedaan. En hetgeen waar men vanuit gaat dat het toch niet kapot kan, wordt toch nog een keer extra gecontroleerd. Als de truck dan echt klaar is, dan pas heeft het team rust…

Nog 7 etappes te gaan voordat de gehele karavaan bij het legendarische Lac Rose in Dakar arriveert.

Het gaan 7 zware etappes worden voor alle deelnemers. Ook al zijn dit de favoriete etappes voor Aad en is de rallytruck voor deze etappes gebouwd. Het materiaal wordt sterk op de proef gesteld. En zoals Aad zegt: “Achter iedere steen schuilt gevaar.”

Wil je ons team volgen, dan kan dit op onze website, facebook, Instagram en twitter. En ’s avonds zendt Ziggo Sport iedere avond om 23.00 uur een 50 minuten durende uitzending over de Africa Eco Race uit. Heb je geen Ziggo, dan kan je de volgende dag op Youtube (Ziggo sport) de uitzending bekijken.

Dinsdag 21 januari arriveert het team weer in Nederland en zullen zij hun verhaal weer doen om 20.00 uur in de Bles. De deuren gaan om 19.30 uur open. We hopen dat ze weer met een big-smile en een goed resultaat thuiskomen.

AER2020 6e etappe De grens over naar Mauritanië

13 januari 2020:
De 6e etappe: DAKHLA / CHAMI: 560 km
Assistentie : 562 km
Verbinding: 383 km
SpeciaStage: Arzmeïla / Chami: 177 km
Verbinding naar bivak: 0 km

We moeten zeer vroeg vertrekken uit Dakhla om de grens tussen Marokko en Mauritanië vroeg in de ochtend te bereiken, dat om te voldoen aan vereenvoudigde douaneformaliteiten die speciaal voor de rally zijn onderhandeld.De SpecialStage is een speciale 6e etappe. Deze is slechts één keer eerder gereden sinds de start van AFRICA ECO RACE®. De route is met veel zand en zal langs de Banc d’Arguin gaan maar zullen het niet kunnen aandoen voor een bezoekje. Ze zullen het druk genoeg hebben om zich door het zand een weg te vinden. De finish is wel gelijk in het bivak in Chami Mauritanië. Dat komt goed uit om het Blauwe Schatje goed te prepareren voor de komende marathon etappe.

Verslag

Aan tafel met… de cabin crew Aad, Marco en Michel.
Rachel vraagt hoe etappe 6 verlopen is.

 

Etappe 6, Rachel laat ons zien hoe de wegen bij de grensovergang van Marokko-Mauritanië zijn.
Daarna laat Rachel zien hoe zij geïnformeerd worden wat de (tussen)stand is.

 

Foto’s

#AfricaEcoRace #AER2020 #TheRaceToDakar #DAKAR #AfricaRace

AER2020 12-01-2020 Rustdag, Zeg maar klusdag!

12-01-2020 Rustdag in DAKHLA

 

Verslag

Is een rustdag ook werkelijk een rustdag in de rally? Aad geeft hier antwoord op…

We blikken nog even terug naar de rustdag en kijken even wie wat aan het doen is. Er werd veel geklust.

Foto’s

AER2020 5e etappe Nog even door het zand

11 januari 2020:
De 5e etappe: SMARA / DAKLHA: 686 km
Assistentie : 745 km
Verbinding: 1 km
SpeciaStage: Smara / Wad Assag: 473 km
Verbinding naar bivak: 212 km

De 5e etappe is een reis naar het Marokkaanse zuiden en zal met hoge snelheid gemaakt worden en op goede wegen gekozen in het hart van vrije monotone woestijnlandschappen. Maar achterover leunen kan echt niet ze moeten uiterst waakzaam zijn in omdat er veel parallelle tracks zijn en een gebrek is aan herkenningspunten in de land eigenschappen. Genoeg om deze eerste week van racen in stijl af te sluiten voordat we nu traditionel de welverdiende rustdag aan de kust van de Atlantische Oceaan in Dakhla bezoeken.

Verslag

Etappe 5 is vandaag wederom goed verlopen. Het Blauwe Schatje was vandaag eerder in het bivak dan Brutus.
Onderweg nog wel een klein sleutelklusje gehad en gestopt bij een gecrashte motorrijder. Medische assistentie opgeroepen en erbij gebleven tot zij erbij waren.
Morgen rustdag, de eerste week zit er op!

Hoe ziet het bivak er uit vlak voor vertrek voor etappe 5.

 

Foto’s

#AfricaEcoRace #AER2020 #TheRaceToDakar #DAKAR #AfricaRace www.vanvelsenrallysport.nl

Live Tracking

Volg op onze live timing/tracking pagina waar zij zitten op het parcours.

Nu bijgewerkt voor de Africa Eco Race

Africa Eco Race

Sponsors

VVRS in aktie voor

Dakar

Morocco Desert Ch.