Het tweede deel van de marathonetappe is 439 km lang en de mannen hebben de afgelopen nacht niet aan de truck mogen werken. De etappe begint met zand en een redelijk eenvoudige duinenpartij maar later zullen ze te maken krijgen met een groot stuk met serieuze duinen. Hier ligt een echte uitdaging!

route animatie: Rob Steltman AV Media

Race verslag

“Dit waren echte duinen!”
Ons team maakt een indrukwekkende rally mee. En we bedanken onze sponsoren dat ze het hebben mogelijk gemaakt om met dit geweldige team en onze geweldige rally- en servicetruck deze fantastische rally te kunnen rijden. (zie onderaan dit bericht) Ook de Africa Eco Race maakt haar beloften waar. Bijna elke dag etappes van meer dan 400km en meer dan voldoende uitdagingen. Dat gold zeker ook voor de tweede dag van de marathon etappe. Aad, Jos en Emiel kregen vandaag te maken met de zwaarste duinen van deze rally tot nu toe. “Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt” vertelt Aad. “We zijn vandaag door 4 hele zware duinenpartijen gereden. Het waren hoge duinen met kamelengras maar ze waren vooral heel zacht. Voor je het wist zakte je weg. We hebben regelmatig de banden extra moeten aflaten en de gang er in moeten houden om niet vast te komen zitten. Dat kamelengras werkt dan ook nog eens tegen omdat het hobbelen hierover steeds de gang er uit haalt. En gang is alles. Het onvermijdelijke is dus ook gebeurt. We zakten toch ineens even weg en kwamen we niet zo meer los. Toen hebben we moeten scheppen. Dat was heel jammer want we hadden een heel goed tempo. Onze truck is gemaakt voor dit soort duinen. Toen kregen we even later een lekkage bij de vooras en hebben we uit voorzorg de voorwielaandrijving voor los gekoppeld in de gedachte dat we de duinen uit waren. Maar dat bleek anders. Toch maar weer even de as aangekoppeld, maar we zijn daar gewoon tijd mee verloren en moeten de jonges dus even fixen in het bivak. Maar we mogen wel zeggen dat we opnieuw alle 3 echt hebben zitten genieten deze etappe. Wat is dit een gave rally”

De Assistentieploeg kreeg vandaag 699km voor de kiezen en tijdens de rit maakte het uitgestrekte kale landschap en de dorpjes die vaak enkel bestaan uit leme hutjes of tenten, diepe indruk. Het bivak staat zo ver van de bewoonde wereld dat je na anderhalve week echt de verbroedering merkt tussen de teams. Dat is echt leuk. Ook hier blijven we weer 2 dagen staan.