Afgelopen zaterdag heeft Van Velsen Rally Sport in Stompwijk het team en de voertuigen gepresenteerd waarmee ze in januari gaan deelnemen aan de zwaarste rally van Afrika; De Africa Eco Race. Onder grote belangstelling werd vol trots de rallytruck, de nieuwe eigen assistentietruck, en de teamleden gepresenteerd waarmee men na een rally van twee weken door West-Afrika, op 14 januari hoopt te finishen in Dakar, Senegal.

Het team had besloten om komend jaar te kiezen voor deelname de Africa Eco Race. “Het was voor mij heel moeilijk om een keuze te maken tussen de “Le Dakar” rally in Zuid- Amerika, waar ik de afgelopen twee jaar succesvol aan heb deelgenomen en de Afrika Eco Race die voor mij qua route, avontuur maar zeker de finish bij ‘Lac Rose’, -het roze mee-r, het originele Parijs-Dakar gevoel oproept.” Vertelt teameigenaar en coureur Aad van Velsen.

De afgelopen maanden is er heel hard gewerkt om alles klaar te maken voor deze nieuwe uitdaging. “We zijn er trots op dat we alle rally’s de finish hebben gehaald en ons iedere keer hebben kunnen verbeteren.” vertelt Aad “maar onze rallytruck heeft daardoor wel flink op z’n donder gehad en we hebben daarom besloten om vrijwel de gehele truck te demonteren en waar nodig met nieuwe of gereviseerde onderdelen weer op te bouwen want de Afrika Eco Race is een serieuze uitdaging en vraagt om een goeie voorbereiding.”

Belangrijkste aanwinst voor het team is de assistentietruck die, mede dankzij de hulp van een aantal sponsoren, het team de gelegenheid geeft zo compleet mogelijk aan de start te verschijnen.
“Tijdens de diverse rally’s hebben wij dankbaar gebruik kunnen maken van ingehuurd assistentievoertuigen en materiaal. Maar ik probeer iedere rally weer een stap vooruit te komen en voor een optimale deelname is een eigen assistentietruck essentieel.” De truck is volledig naar eigen inzicht ontwikkeld. “We begonnen letterlijk met een leeg vel papier waarop we een indeling zijn gaan bedenken. Onze ervaringen met andere assistentietrucks hebben we goed kunnen gebruiken om tot een efficiënte indeling te komen. Daar gaan we met elkaar in de rally zeker van profiteren!”

Er gaan 7 teamleden mee in de rally. Zes daarvan zijn al mee geweest in april tijdens de Morocco Desert Challenge. Emiel Megens zal tijdens de rally de plaats in gaan nemen van Gerard van Veenendaal. Emiel heeft al tien jaar ervaring in de rallytruck wereld. Hij is geruime tijd monteur geweest bij Ginaf Rally Power en heeft onder andere als rally monteur in de truck gezeten van Jan Lammers. “Emiel is een hele goeie monteur met veel kennis en ervaring en we hebben samen nog gewerkt bij Ginaf Rally Power. Gerard kan helaas niet mee in de komende rally, maar is zeker nog wel teamlid en werkt waar hij kan ook nog gewoon mee. Ik ben erg blij dat Emiel zijn plaats wil innemen in de rallytruck.” De ervaren Jos Schotanus zal opnieuw de navigator zijn in de rallytruck. Verder bestaat het team uit de monteurs Arie Verhagen, Stefan van Veenendaal en Michel van Velsen en teammanager Rachel Rietveld.

De Africa Eco Race viert haar tiende editie en brengt het team terug naar de oorspronkelijke route van de Dakar rally in Afrika en die precies 40 jaar geleden voor het eerst is verreden. De rally start op 31 december in Monaco en de eerste echte wedstrijdetappe is op 2 januari in Marokko. Na een aantal etappes in Marokko gaat men door het indrukwekkende Mauritanië en is de finish op 14 januari aan het roze meer in Dakar, Senegal.
Het team is op zondag 5 november aanwezig op de RTL Dakar pre-proloog in Valkenswaard, waar iedereen van harte welkom is om een bezoek te brengen aan het team en de spectaculaire demonstraties van de deelnemers.