Zaterdag 16 januari 2016 heeft het Van Velsen Rally Sport uit Stompwijk als eerste Zuid-Hollands truck team de finish gehaald van de zwaarste rally ter wereld: Le Dakar.

Aad van Velsen, teameigenaar en coureur in zijn GINAF rally truck heeft daarmee zijn doel voor dit jaar gehaald en ook een lang gekoesterde droom zien uitkomen.
“Als het je droom is om aan de Dakar rally mee te kunnen doen weet je dat het niet automatisch betekend dat je hem ook uitrijdt, als dat dan lukt in je debuutjaar is dat natuurlijk geweldig.”

Dit jaar heeft de rally in Argentinië en Bolivia te maken gehad de gevolgen van El Nino.
“De eerste dagen hebben we niet of nauwelijks kunnen rijden door extreme regenval. Het parcours was gewoon weggespoeld. Later werd dat wel beter maar zeker de eerste week hebben we vrijwel alleen maar ingekorte etappes gereden.”
Dat betekende niet dat Aad, met bij hem in de truck Jos Schotanus als navigator en Sebastiaan Haverkamp als monteur, rustig aan hebben gedaan. “De samenwerking in de cabine was super. We konden goed meekomen in het veld en hebben zorgvuldig gereden. Onze GINAF bleek vrijwel onverwoestbaar en we hebben geen echte problemen gehad.”

Aan het einde van de eerste week kregen ze te maken met wedstrijdetappes op extreme hoogte. “In een etappe zijn we zelfs op 4600meter hoogte geweest en dat is zwaar, zeker als je bedenkt dat we geen extra zuurstof bij ons mochten hebben in de truck maar alleen in het bivak, wat ook op 3500meter hoogte lag. Wij hebben er gelukkig niet heel veel last van gehad maar onze bivak monteurs moesten in die omstandigheden wel zwaar werk uitvoeren.”

Na de rustdag veranderde de wedstrijd etappes van snelle paden in echte duinen. Dit terrein was voor Aad de reden dat hij de Dakar wilde gaan rijden. “In de Duinen kan je het verschil maken. Je moet goed kunnen navigeren, en dat deed Jos uitstekend, en zorgen dat je niet vast komt te zitten. Dat ging ons op zich goed af al hebben we 1 keer op z’n kant gelegen en hebben we veel tijd verloren door reparaties. Het was op dat moment zo’n 50gr. en dat merk je wel. Het werden lange dagen en we hebben uiteindelijk een proef in het donker uitgereden, maar dat was achteraf gezien wel heel gevaarlijk. Daar kwam nog bij dat we eenmaal in het bivak, maar twee uur de tijd hadden om ons weer klaar te maken voor vertrek naar de volgende etappe. Een compliment voor onze bivakmonteurs Charl Luiten en Jos Haverkamp. Maar als daarna alles weer goed gaat helpt de wilskracht je er wel doorheen.”

Uiteindelijk hebben ze zaterdag de finish gehaald in Rosario. “Doordat de laatste etappe voor de laatste trucks veranderde in onbegaanbaar blubber werd de proef geneutraliseerd, zijn we uit de blubber gesleept en via een omweg pas heel laat in Rosario aangekomen. De huldiging was al klaar, maar dat maakte niet meer uit. Wij zijn er trots op dat wij mede dankzij al onze geweldige sponsors ons doel hebben bereikt en vieren ons feestje, want deze Dakar nemen ze ons niet meer af!”