Na de eerste 3 etappes in Marokko strijd het team uit Stompwijk voor een plaats in de top 5 van het truckklassement van de Afrika Eco Race; de zwaarste rally voor mens en machine in Afrika. De eerste 3 etappes van totaal 950 km bevatte alle soorten ondergrond die je in Afrika kan vinden; stenen, gravel en natuurlijk zand, veel zand. In de cabine van de Rallytruck zitten dit jaar een nieuwe navigator en monteur. Deze samenwerking verloopt uitstekend.

Op 30 december is het Stompwijkse rallytruckteam voor de tweede keer aan de start verschenen van de Africa Eco Race. Het team wat in de rally totaal bestaat uit 6 mannen en 1 vrouw is met startnummer 403 van start gegaan in de ruim 6000 km lange en loodzware rally door Marokko, Mauritanië en Senegal met, als alles goed gaat, een finish in het legendarische Dakar. Dit is voor het team de zesde rally waaraan ze deelnemen.

Het team heeft ook dit jaar weer heel hard gewerkt om alles weer klaar te krijgen voor de rally inclusief het helemaal zelf bedenken en bouwen van een aanhanger die net als de rally- en assistentietruck een passende bijnaam kreeg ‘het karretje’. Dit was voor Aad nog een belangrijke toevoeging voor het team. “Vorig jaar hebben we onze assistentietruck gebouwd. Helemaal naar eigen inzicht. En Brutus, zoals we hem noemen, heeft zich al dubbel en dwars bewezen. Het enige wat er eigenlijk nog ontbrak was een aanhanger waar we onze rallytruck mee kunnen vervoeren. Ook deze keer hebben Arie Verhagen en ik, weer een heel plan uitgewerkt en hebben we van een voormalige huif aanhanger een op maat gemaakte aanhanger gemaakt voor de rallytruck. Ik ben er heel tevreden over. We gaan er straks weer zoveel voordeel mee hebben.”

Naast Aad zitten deze rally navigator Harry Oosting en monteur Marco Siemons en in de assistentie is voor het eerst monteur Rob van Rijswijk mee. Alle drie de mannen hebben “Dakar” ervaring. Harry de navigator heeft al diverse malen deelgenomen op de motor en heeft ook al bij andere truckteams genavigeerd. Marco Siemons heeft jaren als rallymonteur in het truckteam gezeten van Marc Leeuw. Rob van Rijswijk uit Leidschendam heeft als assistentie monteur gewerkt bij het Ginaf Rally Power team. “Stuk voor stuk zijn dit geweldige mannen met veel ervaring. De samenwerking verloopt goed. Ze hebben de afgelopen maanden allemaal veel vrije tijd gestoken in al het werk wat er nodig was om weer te kunnen gaan rally rijden maar dat geldt zeker ook voor de mannen en vrouw die al langer bij het team zitten. Arie Verhagen heeft me zoals altijd ook dit jaar weer geweldig geholpen met onder andere het vele laswerk aan de aanhanger, Rachel Rietveld die in de rally als teammanager zal optreden, heeft ook al weer alles aangepakt tot sleutelen aan toe en natuurlijk ben ik er trots op dat mijn zoon Michel voor de derde keer de assistentietruck zal besturen en zijn steentje bijdraagt in het bivak. De rally is natuurlijk de echte uitdaging en ik hoop dat we ongeacht ons resultaat op de terugreis kunnen zeggen hoe geweldig het was met elkaar.”

De rally is een echte uitputtingsslag en daarbij speelt zeker een goede conditie en gezond verstand een grote rol. “De afgelopen maanden heb ik 4 keer in de week onder begeleiding getraind bij Snowworld Healthclub in Zoetermeer. Een goede conditie levert op de lange en zware etappes een groot voordeel op. Het zorgt ervoor dat ik mentaal en fysiek een groter uithoudingsvermogen heb en dat moet voorkomen dat ik door bijvoorbeeld vermoeidheid fouten ga maken.

Aad is met startnummer 403 als vierde truck van start gegaa”n. “Dat is wel een dingetje, want ik ben tot nu toe altijd beter gefinisht dan mijn startnummer en dat zou betekenen dat ik nu op het podium zou moeten eindigen. Ik ben nu al zeer tevreden dat ik in de top 5 kan rijden. Ik heb tot nu toe alle rally’s waaraan ik heb deelgenomen sowieso uitgereden. We hoeven geen geluk te hebben als we maar geen pech hebben.”

Het team kunt u volgen op instagram, twitter en facebook als vanvelsenrallysport. Op Facebook en onze website vanvelsenrallysport.nl vind u alles over de rally en het laatste nieuws. Daar vindt u ook alle informatie waar u in de media de rally nog meer kunt volgen.