Voor het eerst zal er een Zuid-Hollands Rallytruck team gaan deelnemen aan de Dakar Rally, de zwaarste rally ter wereld die in januari 2016 verreden gaat worden in Zuid-Amerika.
Het Van Velsen Rally Sport team uit Stompwijk zal gaan rijden in een GINAF Rally truck met bijna 1000PK. Naast Aad van Velsen als coureur zitten Jos Schotanus als navigator en Sebastiaan Haverkamp als monteur in de cabine.

Op vrijdag 6 november was er een teampresentatie op het terrein van A. van Velsen Transport B.V. waarbij sponsoren, betrokkenen en de pers konden kennismaken met dit enthousiaste nieuwe Dakarteam.
Van Velsen Rally Sport is het team van Aad van Velsen, eigenaar van A. van Velsen Transport B.V. uit Stompwijk.

“Het is een lang gekoesterde droom die uitkomt” vertelt Aad. “Al in de jaren tachtig en negentig volgde ik de Dakar Rally en met name de Dakar legende Jan de Rooij. Ik vond het geweldig! Toen ontstond ook de ambitie om zelf ooit deel te gaan nemen aan de Dakar Rally.”

In 2008 kreeg Aad de kans om als monteur aan de slag te gaan bij het GINAF Rally Power team. Dit team behaalde in de Dakar Rally van 2007 zelfs nog de vierde plaats. “Het was een mooie gelegenheid om kennis en ervaring op te doen.” De Dakar rally van 2008 werd echter op het laatste moment afgelast maar het team heeft in 2008 nog deelgenomen aan de Central Europe Rally. Aad heeft hier als monteur het team in de rally ondersteund. “Dit was een geweldige ervaring maar ik heb daarna door de crisis al mijn energie moest steken in mijn transportbedrijf en heb ik mijn Dakar ambitie op een laag pitje moeten zetten.”

In 2014 lijkt een goed einde van de crisis voor het transportbedrijf in zicht en komt Aad zijn Dakar ambitie weer in beeld.

Allereerst ging hij op zoek naar een geschikte Dakartruck. De keuze viel op een GINAF Rally truck afkomstig van het Mammoet Rally team. Een speciaal voor Dakar ontwikkelde rallytruck die zelfs in 2010, toen nog als truck voor het GINAF Rally Power team met aan het stuur Marcel van Vliet, goed genoeg was voor een podiumplaats.

“Ik wilde graag een GINAF. Met z’n onverwoestbare en krachtige Caterpillar motor en onafhankelijke wielophanging is het een geweldige Dakartruck.” De truck is door het Mammoet Rally team in de afgelopen jaren verder ontwikkeld.

In de afgelopen maanden is er heel veel werk verzet om deel te kunnen gaan nemen aan de Dakar Rally van 2016. “We hebben een goed team kunnen samenstellen en zijn ook heel erg blij met de steun van vele sponsoren” vertelt Aad. Jos Schotanus is een ervaren Dakar navigator, maar zal voor het eerst in een truck gaan navigeren en Sebastiaan Haverkamp heeft ervaring als servicemonteur in de Dakar Rally en zal ook voor het eerst plaats nemen als monteur in een rallytruck. Ook voor Aad zal deze Dakar Rally zijn eerste zijn.
Aan de truck is er de laatste weken nog veel gewerkt om hem goed voor te bereiden op de Dakar Rally. “We hebben een paar extra monteurs die samen met ons bijna elke avond en de zaterdagen in hun vrije tijd keihard hebben gewerkt om de truck klaar te maken voor de rally. Die jongens verdienen ook alle respect voor hun inzet en motivatie.”

Om te testen en ervaring op te doen werd er in oktober deelgenomen aan de Oilibya Rally in Marokko. Een rally van vijf dagen door gebieden met zandduinen en stenen die vergelijkbaar zijn met die van de Dakar Rally.  Tot ieders verbazing- en ook wel een beetje van Aad zelf- eindigen ze deze rally op een mooie 14e plaats.

“We zijn er zonder verwachtingen aan begonnen en hebben zeker in het begin veel moeten leren. De samenwerking in de cabine was super en ons doel was uitrijden. We hebben wat mij betreft rustig aan gedaan en gewoon geprobeerd alles heel te houden en dat is redelijk goed gelukt. Het was wel grappig dat Dakar winnaar Gerard de Rooy mij na de rally vroeg waar ik hiervoor heb getraind en getest. Hij was nogal verbaast en onder de indruk toen ik hem zei dat ik voor deze rally eigenlijk alleen een rondje door Stompwijk had gereden en twee keer de rotonde had genomen.”

De doelstelling voor Aad in de aankomende Dakar Rally is uitrijden. “Doordat er elk jaar veel deelnemers uitvallen is dat al een hele opgave, maar ik ben ervan overtuigd dat dit met mijn geweldige team, de support van onze sponsoren en ons Blauwe Schatje (zoals Aad z’n truck liefkozend noemt) moet gaan lukken.”

Zondag 8 november a.s. zal het team deelnemen aan de RTL Pre-Proloog in Valkenswaard en op 3 januari 2016 starten ze in de Dakar Rally in Argentinië.

Team van Velsen Rally SportFoto Rallymaniacs